Webshop
Menu
Webshop
+45 8738 6411

Sådan kan du svejse grønnere - strømbesparende svejsning med Böhler

af Lene Børgesen, dato Jun 13, 2022 10:19:50 AM

Hvordan kan vi gøre svejsningen grønnere? Nogle af de ting, vi kan skrue på, er at nedsætte energiforbruget og CO2-udledningen i forbindelse med svejsearbejdet.
Logo_greenWave_final

For at kunne det, har Böhler Welding udviklet greenWave®-teknologien, som alle Uranos-maskinerne er udstyret med.

Og hvad gemmer der sig så bag det grønne greenWave®-klistermærke? Det er en længere forklaring, så bryg en kop god kaffe og læs med her.

konventionel vs greenwaveHelt kort: greenWave®-teknologien en innovativ udvikling af den konventionelle inverter-teknologi. greenWave® inverter-konceptet minimerer energitabet i hele svejseprocessen og sikrer hermed en grønnere svejsning.

Den konventionelle inverter-teknologi

Inverter-teknologien, som vi kender den, var banebrydende på grund af den markante reduktion i størrelse og vægt på svejsemaskinen, en stigning i elektrisk effektivitet på ca. 20 % samt en meget mere effektiv og fleksibel lysbuekontrol.

På trods af disse fordele har den konventionelle inverter-teknologi også udfordringer i den virkelige verden, da strømforsyningen varierer fra sted til sted, distributionsnettet er underdimensioneret, eller hvor forsyningslinjerne er meget lange.

Sådanne typiske udsving i det elektriske miljøer har derfor med den konventionelle inverter-teknologi en negativ påvirkning på lysbuens stabilitet.

konventionel inverter Klassisk svejsstrømkilde: 107 kg. 500 x 980 x 760 mm.

inverterUranos 400 PME greenWave® inverter: 35,2 kg. 290 x 690 x 510 mm.
Alle Uranos-modellerne har greenWave-teknologi - find din model her.

Problemet med "Reactive power" ved konventionel inverter

Reactive power er den energi, som ikke optages i svejsestrømkilden og hermed sendes tilbage ud i kredsløbet. Vi skelner derfor mellem Apparent power, som er den strøm, der kommer ind, og så Real power, som er den strøm, der reelt udnyttes af svejsestrømkilden. Forskellen mellem disse måles i den såkaldte Power Factor. Med andre ord indikerer Power Factor hvor god en evne, systemet har til at absorbere den energi, der kommer ind.

green wave power factor

 

Eksempel: 
- 2 svejsestrømkilder udfører præcis samme opgave
- 1 har PF = 0,65 (konventionel strømkilde)
- 1 har PF = 1 (greenWave® strømkilde)

PF = Real Power / Apparent Power

I strømkilden med "PF = 1" kræves 10 A 
I strømkilden med "PF = 0,65" kræves 15 A for at generere en lysbue med præcis samme styrke

Målet: Power Factor = 1 

De konventionelle inverter-systemer har høj sikkerhed og pålidelighed men også en stor andel af Reactive Power, dvs. energitab.

Böhler Weldings formål med den nye grønne inverter-teknologi greenWave® er at bevare både den høje sikkerhed og pålidelighed … samtidig med at mindske energitabet.

Udviklingen af Böhlers greenwave®-teknologi er derfor lavet med formålet at have en Power Factor på 1, hvilket betyder et energitab på 0. 

Med andre ord kombinerer Böhlers greenWave®-teknologi alle fordelene fra den konventionelle inverter-teknologi med en Power Factor tæt på eller lig med 1.

Logo_greenWave_finalPF 1

Det nye greenWave® inverter koncept

Forklaringen bag en Power Factor, der nærmer sig 1, kommer herunder.

traditionel vs greenwave

Konventionel inverter: Strømmen pulserer, hvilket giver forstyrrelser og stort energitab (Reactive Power), hvilket giver en Power Factor på 0,65.

GreenWave®-inverter: Strømmen er mere konstant (følger sinuskurve) og resulterer i en Power Factor på næsten 1 (0,95).

single phaseSingle phase: PF= 1

three phaseThree phase: PF = 0,95

 

9 fordele ved Greenwave®-teknologien

 1. Fuldstændig beskyttelse mod ustabil indgående strøm
  greenWave® garanterer en fuldstændig beskyttelse af det interne elektriske kredsløb og gør det hermed uafhængigt af forsyningskvaliteten.

 2. Autolink
  Böhlers greenWave® svejsestrømforsyninger tilpasser sig automatisk til tre-faset strømforsyning uden brug af manuelle tilpasninger.

 3. Lavere strømforbrug
  En Power Factor på 1 (eller næsten 1) betyder, at svejsestrømkilden har behov for mindre strøm. Dette giver mindre påvirkning af kredsløb og komponenter, hvilket igen har en positiv effekt på strømkildens holdbarhed og pålidelighed.

 4. Færre omkostninger på hele systemet
  Da strømkilder med greenWave®-teknologi bruger mindre strøm end de konventionelle, hjælper det også til at undgå overbelastninger i hele virksomhedens elektriske system, og kan i sidste ende forhindre ressourcekrævende nedbrud.

 5. Effektiviseret produktion
  De ovennævnte strømbesparende fordele giver dig muligheden for enten at udføre dit svejsearbejde med et mindre strømforbrug end hidtil - eller til at opskalere din produktion (antal maskiner) uden at øge dit nuværende strømforbrug og strømbehov. 

 6. Lever op til de højeste standarter
  Svejsestrømkilder med Böhlers greenWave® teknologi lever op til EN 61000-3-12 og kræver derfor ikke yderligere verifikationer.

 7. Reduktion på mellem 70 og 100 % af Reactive energi.

 8. Over 50 % reducering af energitab. Se tabel herunder.

  3 MIGMAG svejsemaskiner 200 AOver 50 % reducering af energitab ved brug af greenWave®-inverter.
 9. Nedsættelse af CO2-udledning
  Det lavere strømforbrug ved greenWave®-teknologien er i sig selv et bidrag til at udlede mindre CO2: 1000 greenWave®-svejsestrømkilder kørende ved 200 A / 28V i 1200 timer om året giver en reducering af CO2-udledningen på ca. 110 tons.

Alle vores Uranos-modeller fra Böhler Welding er udstyret med greenWave®-teknologien. Få overblikket her.

Vi er her for dig

Vores vigtigste opgave her i Svejsehuset er at sørge for, at du får den bedste løsning til lige netop dit behov. Skal vi også guide dig til en grønnere og samtidig mere effektiv svejsning? Så tag endelig fat i os. 

☎️ +45 87 38 64 11 

butikken-6_edits_hj

Læs mere om svejsemaskinerne fra Böhler herunder:

Vis mig svejsemaskinerne

om:svejsningbesparelse

Få tips og tricks til svejsning og skæring i vores nyhedsbrev.

Læs også