Act Theme is Awesometacular!

Hos Silhorko får de øllet til at smage bedre


Hos Silhorko-Eurowater A/S ved Skanderborg svejser de rigtig meget i rør. De producerer store anlæg til vandværker, varmeværker og til medicinal- og fødevareindustrien.

Mange forskellige opgaver

Det stiller store krav til, at virksomheden skal være adræt, når de mange forskelligartede opgaver kommer ind ad døren. Det er Jan Peitersen, som også står for dagens rundvisning, der som lagerchef sørger for, at musikken spiller. Han har arbejdet i virksomheden i 33 år, og er glad for at være den, der til daglig har styr på alle bestillinger af hjælpematerialer og udstyr til værkstederne.

De meget forskelligeartede opgaver betyder, at lagerkapaciteten hos Silhorko er stor. Rigtig stor. Da vi går fra den oprindelige bygning, hvor Jan har sit kontor, bevæger vi os af snoede gange gennem tilbygning efter tilbygning. Al pladsen bliver udnyttet til de mange varer og typer af udstyr, som virksomheden skal bruge.

De mere end 140 ansatte og de mange forskellige maskiner skal også kunne rumme de forskellige opgaver. Sommetider bliver anlæggene lavet i plast, og andre gange skal der svejses en masse i rustfrit stål. I perioder med megen svejsning er Jan derfor ofte i kontakt med Svejsehuset.

Orbitalsvejsning med Orbitalum

Hos Silhorko har de tre orbitalsvejsere fra Orbitalum. I øjeblikket er den ene til service i Svejsehuset, hvor alle maskinerne også er købt. Da vi går en runde i en af de store værksteder, besøger vi Henrik Christensen, som står og arbejder ved den ene orbitalsvejser. Han er ved at gøre den klar, så en kunde kan se den i aktion.

Orbitalsvejserne giver Silhorko flere muligheder, når det gælder svejseopgaver, der stiller særligt høje krav til svejsningen. Alt efter kunde og opgave er kravet for kvalitet og dokumentation nemlig også forskelligt:

Svejsningen skal jo altid være tæt, men der er stor forskel på kravene, alt efter hvad det skal bruges til. De mere specialiserede kører vi på orbitalsvejseren. Det er særligt til medicinalindustrien og fødevareindustrien, hvor der er høje krav: både med certificeringer og opmærkninger, og selvfølgelig også svejsekvaliteten.

- Jan Peitersen // Silhorko

Resultatet er særligt afhængig af, hvordan smeltebadet bliver indvendigt, og hvordan indersiden ser ud: 

Til medicinalindustrien vil de ikke risikere, at der er nogle aflejringer indvendig. Jo flere forueningskilder eller spor, der er, jo større risiko er der for en mikroskopisk foruening.

- Jan Peitersen // Silhorko

Her er orbitalsvejserne nødvendige for at kunne levere et produkt af så høj kvalitet. De giver også nye muligheder, når det kommer til dataindsamling. Alle svejsninger registreres på maskinen, og det giver system i sagerne, hvis virksomhederne har brug for dataen efterfølgende, som en del af deres kvalitetssikring.

Henrik Christensen ved orbitalsvejseren hos Silhorko

Henrik Christensen ved orbitalsvejseren hos Silhorko // Foto: Karolina Thomsen

Fokus på miljø

Allerede fra virksomhedens begyndelse i 1936 fokuserede man på miljøet. Hos Silhorko er det en mærkesag, at beskytte vores grundvand. En mærkesag som har kaldt miljøministre og senest også Mette Frederiksen på besøg. Det skaber smil hos virksomheden, der gerne vil påvirke den politik, som har indflydelse på det danske vandmiljø.

Ifølge både Jan og Henrik tager vi nemlig drikkevandet for givet her i landet:

Der er jo altid vand i hanen, men det kommer ikke af sig selv. Der er ikke mange, der tænker over den rejse, som vandet gennemgår fra jorden og til vandhanen. Vi er meget priviligerede her i Danmark, fordi vores grundvand egner sig så godt til drikkevand. Men vi skal også passe på det.

Skøjteis og øl

Trods de snævre gange på lageret er der stadig plads til store armbevægelser hos Silhorko. Der kommer nemlig mange store projekter forbi bygningerne i Skanderborg - også projekter der rækker langt ud i verden.

Blandt andet har det betydet en større bestilling på et stort RO-anlæg til Novo Nordisk, et anlæg til OL i Sochi og et blødgøringsanlæg til Carlsberg i Bulgarien.

Da der var OL i Sochi fik vi en bestilling fra et hollandsk firma, der spurgte, om vi ikke kunne hjælpe med at lave et anlæg, der kunne fjerne salte og bobler fra vand. De skulle lave et isanlæg til skøjtehallen.

- Henrik // Silhorko

Det takkede de ja til, og det er da også med både smil på læben og stolthed i stemmen, at Henrik fortæller historien:

Vi har været med til at sætte nogle verdensrekorder, for vi var med til at fjerne salt og bobler, så der var mindre modstand i isen. Det eneste minus var, at vi ikke fik billetter til OL.

- Henrik // Silhorko

Selvom det endnu ikke er blevet til OL-billetter, så kan virksomheden trøste sig med at sikre rent drikkevand, velsmagende øl og skøjteis af fineste kvalitet til borgere i hele verden.

Skal vi også hjælpe jer? Skriv til os med det samme.